Kopi af God trivsel og høj faglighed for vores børn_2500x850 (1).png

Opvækst, uddannelse og dannelse

Frederikssund Kommune skal være et godt sted at vokse op. Alle børn og unge er selvstændige individer med egne meninger, værdier og handlemåder, som skal inddrages og respekteres af alle voksne omkring dem. I dagtilbud og uddannelser vil Venstre sætte fokus på sikre trygge overgange samt inddrage det lokale natur-, forenings-, kultur- og erhvervsliv i børn og unges hverdag. Vores børn og unge skal lære mere og trives bedre i vores folkeskoler end de gør i dag. Resultaterne bliver fulgt konstant, og vi har fortsat høje ambitioner på vegne af vores børn. I Venstre ønsker vi at børn bevarer nysgerrigheden og glæden ved at lære, i hele deres opvækst.

Uddannelse kommer ikke bare samfundet til gode, men er også en kilde til personlig frihed for det enkelte menneske. Uddannelse giver adgang til muligheder, der ellers ville være uopnåelige. Folkeskolen er den moderne udgave af den tradition for folkeoplysning, der har været med til at definere Venstre og den liberale bevægelse siden 1800-tallet. En god og fri folkeskole er derfor en mærkesag for Venstre. Nøglebegrebet i uddannelse er dannelse. De grundlæggende færdigheder skal højnes, ligesom gamle dyder som paratviden har en plads i dannelsen. Vi skal fortsat sætte fokus på, at børn og unge kan begå sig i den digitale verden, som berører de fleste fag, men også i vores sociale, ”fysiske” liv. I Venstre fortolker vi ikke faglighed snævert, men har stor respekt også for skolens kreative fag.

Gode dagtilbud, gode skoler - af høj kvalitet

I dag har kommunen de allerbedste personalenormeringer i vores dagtilbud i Nordsjælland. Det vigtige er dog at det praktiske samarbejde mellem engagerede voksne– fagfolk og forældre - er en forudsætning for, at børnene trives og udvikler sig. Venstre insisterer på høj kvalitet, når det gælder medarbejderne - det er helt afgørende for det faglige niveau. Samtidig har de afgørende betydning for, at børnene trives og bliver rustet socialt til livet.

Rekruttering er i disse år en meget stor udfordring, og det er her vi først og fremmest skal sætte ind. Det er helt afgørende for fortsat at kunne øge kvaliteten i børnehuse, SFO, klubber og skoler. Den løbende rekruttering, videreuddannelse af ledere, lærere og pædagoger og sikring af god ledelse samt et godt arbejdsmiljø har derfor Venstres højeste prioritet.

En skole for alle 

I Venstre ønsker vi ikke at ekskludere eller udelukke børn fra folkeskolen, medmindre der er helt oplagte, faglige grunde til det. Det princip stiller store krav til lærere og pædagoger. Tilbuddene på specialområdet for børn med særlige behov skal løbende vurderes og forbedres, så de bliver målrettet de skiftende behov.

Læring for livet

I Venstre ønsker vi fortsat at styrke læring og livsduelighed hos udsatte børn og unge. Derfor skal vi indgå i et forpligtende kommunalt samarbejde med de etablerede mentorordninger. Det er her, frivillige og engagerede voksne med livserfaring møder børn og unge og hjælper dem videre i livet.

Ingen børn må efterlades 

Vi ser desværre, at nogle børn og unge har det svært, og at der kommer flere indberetninger til familieafdelingen. I Venstre vil vi ikke acceptere, at ikke alle unge får en god start. Derfor vil vi fortsat prioritere tidlig indsats i børnehusene og sikre en god oplevelse for børnene i skiftet fra børnehus til skole. Her skal kommunen sætte ind med ekstra støtte, hvis/når der er behov for det. Vi vil udbygge ungekontakten og fastholde ambitionen om, at alle unge skal i job eller uddannelse.

Venstre ønsker også skarpere fokus på familieområdet. Under princippet om hjælp-til-selvhjælp skal vi sikre en meningsfuld rådgivning og ikke mindst følge op over for familier i vanskeligheder.

Ingen mobning i vores kommune 

Vi vil ikke acceptere, at børn og unge eller voksne mobbes og udelukkes fra fællesskabet. Derfor ønsker vi at fortsætte arbejdet med at finde konkrete løsningsmodeller, der fremmer en mobbefri kultur overalt i kommunens institutioner. I Venstre ønsker vi, at alle kan blive undervist, arbejde og leve i en kultur af gensidig respekt og hensyntagen til hinanden. Det skaber trivsel og tryghed, som er en forudsætning for læring.

Børn – forældrenes ansvar 

Venstre ønsker at understrege forældreansvaret og elevansvaret i folkeskolen. Engagerede forældre, der tager ansvar, skaber ansvarsfulde elever. Og børn og unge skal have hurtig og effektiv hjælp i deres opvækst, hvis forældrene ikke kan løfte opgaven som rollemodeller, f.eks. ved psykisk sygdom.

Den tidlige indsats og gode kvalitet, som i disse år udbygges i vores børnehuse, er afgørende for mange børns videre færd i livet. Venstre ønsker også at undersøge alle nye muligheder for at skabe mere sammenhæng i børnenes liv, samtidig med at dagtilbuddene tager hensyn til familiers balance mellem arbejde og fritid. En meget stor del af grundlaget for et godt børneliv bliver skabt i vuggestuer og børnehaver, altså i vores børnehuse. 

Moderne børnehuse med lokal pladsgaranti

Venstre vil fastholde den lokale pasningsgaranti med de allerbedste normeringer. Børnehusene bliver udbygget i disse år, og Venstre vil fortsat investere i nye og moderne faciliteter, f.eks. ved at styrke udendørs leg og læring.

Flere af vores børnehuse er i dag blevet idrætscertificerede og vi har etableret naturvejledning for børn og unge. Venstre har også en ambition om, at børnehusene skal kunne naturcertificeres som egentlige natur- børnehuse med en stærk, grøn profil. Derudover ønsker vi at undersøge muligheder for egentlige naturbørnehaver a la ”skovbørnehaver”.

Flere valgmuligheder i din kommune - plads til private

Venstre sætter pris de private alternativer, fordi de skaber variation og giver familierne valgmuligheder. Private alternativer sikrer os et sammenligningsgrundlag, og så giver de os nye og anderledes erfaringer. Vi ønsker også at styrke samarbejdet imellem de enkelte skoler – vi skal både lære af de bedste skoler i vores kommune og af andre kommuners erfaringer.

Uddannelser med udsigt til job

Jobmulighederne for de unge findes i stigende grad i industrien og byggeriet og helt aktuelt i IT og kommunikationsbranchen. Venstre har derfor arbejdet for, at de unge tidligst muligt får interesse for erhvervsuddannelser. Vi har støttet udbygningen af Campus Frederikssund, bl.a. med det nyetablerede såkaldte ”Makerværk” og erhvervsambassadører. Venstre ønsker et stadigt tættere samarbejde mellem virksomhederne, folkeskoler og erhvervsskoler for at opnå endnu flere konkrete resultater og lokale jobs. Vi vil fremme, at virksomhederne og organisationerne på arbejdsmarkedet bliver inddraget allerede i folkeskolen – ikke mindst i arbejdet med at finde praktiksteder og lærepladser.

Afstanden fra bopæl til uddannelsesstederne er et reelt problem, det betyder at nogle unge falder fra. Derfor vil Venstre fortsætte arbejdet med at trække flere uddannelsessteder til kommunen inden for erhverv og offentlig service.

Venstre siger JA til: 

●        et trygt børneliv, stærk faglighed i skolerne og bedre uddannelsesmuligheder

●        en kultur med NUL-mobning og gensidig respekt, tolerance og hensyntagen til hinanden

●        flere frivillige mentorer til at hjælpe unge, som har svært ved at få arbejde eller uddannelse

●        hurtig og effektiv hjælp til udfordrede familier via tidlig indsats på børneområdet

●        at fastholde de allerbedste normeringer af personale og investeringer i flere børnehuse og klubber

●        nye børnehuse, så vi fastholder pasningsgarantien i alle lokalområder

●        tættere samarbejde mellem skoler, klubber, frivillige organisationer og erhvervsliv

●        fortsat at styrke Campus Frederikssund med flere erhvervsrettede ungdomsuddannelser

●        flere fagmuligheder for eleverne

●        mere bevægelse og motion, fordi det gør børnene sundere og mere motiverede

●        turboforløb og frivillig sommerskole for både svage og stærke elever

●        en styrket rekruttering og mere efteruddannelse for medarbejderne

●        flere lærere med uddannelse i de fag, de underviser i private alternativer, så familierne får flere valgmuligheder og som børnehuse
og skoler kan samarbejde med og blive inspirerede af

●        at offentliggøre tilfredshedsmålinger hvert år

●        øget trafiksikkerhed for børn og unge, f.eks. med flere cykelstier på skoleveje