Kopi af Et sundt og aktivt liv for alle – hele livet_2500x850.png

Det nære sundhedsvæsen

I disse år tales meget om det nære – og lokale – sundhedsvæsen. I Venstre ønsker vi at udbygge kommunens forebyggende og behandlende indsats for alle aldersgrupper ved en øget og mere effektiv koordination af de mange instanser.

Corona-pandemien har givet mange gode erfaringer, som vi kan bruge til at få en bedre koordination af sundhedsindsatsen til gavn for den enkelte borger. Forebyggelse og kvalitet i sundhedstilbuddene skal være fundamentet for Frederikssund som en moderne og attraktiv kommune.

Fokus på forebyggelse

Kommunerne har overtaget ansvaret for hele forebyggelsesområdet og for dele af genoptræningen. I Venstre tager vi fortsat dette ansvar særdeles alvorligt og ønsker at videreudvikle Frederikssund Kommunes (ns) sundhedspolitik, så den i langt højere grad fokuserer på forebyggelse.

Det handler bl.a. om at udbygge indsatsen for sårbare børn og familier, så de kan få den bedste start på deres liv. Indbyggerne skal opleve, at ”det, som ikke er svært, skal være nært”. Vi skal have sundhedstilbud af højeste kvalitet lokalt. Et lokalt sundhedshus på Frederikssund Hospital skal kunne supplere den specialiserede hospitalsbehandling med både forebyggelse, diagnoser og behandling.

Venstre vil arbejde for at få et bedre samarbejde og en bedre koordination mellem hospitaler, kommune og det praktiserende læger. Der skal sikres sammenhængende patientforløb og god ressourceudnyttelse. Det indebærer flere sundhedstilbud i hjemmet via telemedicin og kommunal hjemmesygepleje – og flere tilbud tæt på hjemmet hos egen læge, hos speciallæge eller i et sundhedshus/nærhospital, så flere kan undgå turen til hospitalet.

Alt for mange oplever at komme i klemme i sundhedsvæsenet. Derfor vil Venstre gøre hvad vi kan for at borgerne sikres en optimal diagnose og bedst mulige behandling i forløb, som også hænger sammen for den enkelte. Både på den forebyggende og på den behandlende side vil vi derfor styrke kommunens del af samarbejdet mellem kommunen, borgerens egen læge, akutberedskab og hospital.

Som noget helt nyt, vil Venstre oprette én indgang for borgerne via oprettelse af en enhed, der kan koordinere sundhedsindsatsen – en såkaldt sundheds-taskforce. Den skal bruge koordinationserfaringerne fra Corona-perioden. Enheden skal have repræsentanter fra alle relevante fagfolk, og kunne koordinere både den forebyggende og den behandlende indsats, der hvor kommunen er involveret.

Enheden skal samlet bidrage til endnu bedre forebyggelse og patientbehandling, til reduceret indlæggelsestid, til færre ambulante besøg og til mere effektive patientforløb. Venstre vil kort sagt give borgerne mere sundhed for pengene.

Sundhed og aktiv forebyggelse for alle - hele livet

Forebyggelse kan forhindre sygdom. Forebyggelse kan foregå på mange planer, f.eks. ved at forebygge både psykiske og fysiske lidelser. Det handler om at øget fokus på den enkeltes fysiske og mentale sundhed blandt andet ved hjælp til en sundere livsstil, aktiv fritid, træning, bevægelse, gode sociale forbindelser, aflastning, gode venskaber og forebyggelse af ensomhed o.lign. Ikke alt skal gøres til en kommunal opgave, men i mange tilfælde findes ikke andre muligheder for borgerne. Venstre ønsker derfor i samarbejde med regionen at undersøge flere muligheder for forebyggelse.

For Venstre og Frederikssund Kommune handler det især om forebyggelse i de unge år. Vi vil have mere oplysning og læring om forebyggelse af diabetes, KOL, dårlige rygge og mentale lidelser, herunder selvskade og spiseforstyrrelser. Venstre vil arbejde for at tilbuddene skal være kendte og let tilgængelige for de borgere, som har brug for dem.

Venstre ønsker desuden at imødekomme den stigende interesse for at undervise elever i f.eks. mindfulness samt for forebyggende helbredsundersøgelser og mere motion, sundere kost og regelmæssig tandpleje.

Det er vigtigt for Venstre, at egen sundhed forbliver et personligt ansvar og at borgerne selv træffer sunde helbreds- og livstilsvalg og udfordrer sine egne vaner om kost, rygning, alkohol og motion. Derfor vil Venstre videreudvikle sundhedsrådgivningen på disse områder og supplere med lettere adgang til f.eks. fysioterapi, målrettet rygtræning og forløb mod stress.

Forebygge mentale lidelser

Stress og depression er også sygdomme. I Venstre mener vi at psykisk og fysisk sygdom generelt bør være ligestillede, hvad angår forebyggelse og behandling. I disse år får mange ondt i livet. Det ønsker vi større åbenhed om.

Hvert eneste år bliver mange mennesker ramt af mentale lidelser f.eks. spiseforstyrrelser, stress, sorg og depression. Nogle oplever det på egen krop, andre hos deres børn eller anden nær familie. De direkte eller indirekte berørte står ofte magtesløse over for et ”system”, hvor det er vanskeligt at finde vej, måske forstærket af sygdommen. Det skal vi i Venstre ikke acceptere.

Behandlingen af mentale lidelser afhænger i dag af regionens indsats, men borgerne bor i vores kommune. I Venstre vil vi ikke acceptere, at f.eks. børn og unge med psykiske diagnoser bliver kastebolde mellem forskellige regionale instanser og behandlingstilbud. Her skal vi bygge videre på en god udvikling, og ved at etablere den omtalte sundheds-taskforce kan vi bedre koordinere den kommunale indsats og dermed komme den enkelte borger til undsætning i ”systemet”.

Ingen børn og unge skal stå alene med sorgen, når et familiemedlem dør.

Mange børn og deres familier bliver hvert år ramt af dødsfald tæt på. Det kan være ødelæggende for deres liv og fremtid – og for deres familier. De bliver alle ramt hårdt af sorg, når en pårørende eller nærtstående pludselig falder bort. Ofte betyder det store forandringer i børnenes liv, samtidig med at de skal håndtere sorgen.

Børn skal have omsorg for at udleve deres sorg og den ensomhed, som kommer af sorgen. I Venstre vil vi videreudvikle skolernes sorgpolitik med en fagligt kvalificeret overbygning fra flere engagerede voksne. Det vil vi gøre ved at indgå i tæt samarbejde med Kræftens Bekæmpelse om at tilbyde kurser og etablere sorggrupper samt ved at målrette indsatsen fra bl.a. Familierådgivningen. Formålet er at hjælpe børn og unge tilbage i trivsel. Venstre ønsker, at det bliver en fast del af indsatsen for børn og unge.

Frederikssund Sygehus skal omdannes til et moderne Sundhedshus

Samarbejdet med Region Hovedstaden om at udvikle og nytænke et sundhedshus på Frederikssund Hospital er nu så langt, at det bør fastlægges endeligt. Vi har ventet længe, og Venstre har taget initiativ til nu at få det forberedende arbejde afsluttet med regionen, så vi kan få det sundhedshus med de nødvendige funktioner. Venstre ønsker at få flere nære, lokale sundhedstilbud samlet og tættere på os.

Alle har en klar interesse i at flest mulige indbyggere bliver behandlet lokalt og undgår at blive indlagt på de højt specialiserede afdelinger længere væk, hvis dette ikke er nødvendigt. Venstre vil derfor arbejde for flere akutpladser som et alternativ til indlæggelse på hospitalet.

Venstre vil argumentere for at forbedre de lokale tilbud til kronisk syge borgere, som har brug for hyppig vejledning i deres behandlingsforløb. Borgere med kroniske lidelser skal kunne opleve en bedre service gennem et tættere samarbejde mellem Sundhedshuset og Nordsjællands Hospital. Det handler også om at bruge telemedicin og om at koordinere bedre, hvem der leverer indsatsen i de forløb, som vores borgere får tilbudt.

I dag er vi godt på vej med kommunens afdeling for rehabilitering eller genoptræning på det nuværende Frederikssund Hospital. Her bliver f.eks. brugt varmtvandsbassin til genoptræning, ligesom sundhedsplejerskerne har fast base der.

Sundhedshuset - et nærhospital med en bredere sundhedsvifte

Genoptræning, modtagelse af borgere udskrevet fra hospitalet og sundhedsplejersker er allerede placeret i det kommende sundhedshus, men Venstre ønsker en bredere vifte med flere lokale tilbud om sundhed og forebyggelse.

Sundhedshuset skal i fremtiden kunne fungere som et egentligt nærhospital. Det vil gavne alle, ikke mindst borgere med kroniske lidelser. Der bør f.eks. være akutklinik, hjerte-, lunge- og endokrinologisk ambulatorium, et ortopædkirurgisk ambulatorium, genoptræning og fysioterapeuter samt mulighed for at besøge jordemødre og få taget blodprøver og røntgenbilleder.

Venstre vil sikre plads til interesserede private sundhedseksperter som familielæger, speciallæger, øjenlæger, tandlæger og kiropraktorer. Vi ønsker at udnytte hver eneste af de mange kvadratmeter til at

samle flest mulige nære sundhedstilbud til gavn for borgerne. Andre muligheder kunne være at inkludere et sanatorium og at etablere et hospice.

Venstre ønsker at nå målet om lighed i sundhed for alle borgere. Let adgang til egen læge er central for at sikre kontinuitet i den medicinske opfølgning. Derfor vil vi gøre en ekstra indsats for, at alle borgere fortsat har adgang til egen læge i deres lokalområde – og har mulighed for at skifte til en anden læge i samme område, hvis de ønsker det.

Digitale tilbud med mennesket i centrum

Corona-krisen viste at digitale løsninger kan virke, og vi vil arbejde for, at de bliver en del af hverdagen for de borgere, som ønsker det. Borgerne har med rette forventninger om hurtigt at kunne blive undersøgt og få en diagnose. Det kan blandt andet sikres ved at udbygge og effektivisere de eksisterende selvbetjenings it-løsninger. Venstre vil dog have særligt fokus på – og respekt for – ældre borgere, som ikke er vant til it, og måske heller ikke ønsker at bruge dem. En række selvbetjeningstilbud kan dog være gavnlige for netop de ældre, f.eks. at bestille transporthjælp, medicin eller konsultationer.

Venstre siger JA til

• et moderne sundhedshus, som kan fungere som et nærhospital med regionale, kommunale og private sundhedstilbud på Frederikssund Hospital

• at oprette en sundheds-taskforce, der skal koordinere og forbedre sundhedsindsatsen, så vi får et bedre samarbejde mellem hospitaler, kommune og praktiserende læger om sammenhængende patientforløb

• etablere sorggrupper for børn og unge

• målrette Familierådgivningens sorgindsats, når børn og unge mister en nærtstående

• at psykisk og fysisk sygdom skal ligestilles, hvad angår både forebyggelse og behandling

• at udvikle flere effektive kommunale sundhedsydelser, som skal forebygge mentale lidelser- herunder stress, selvskade og spiseforstyrrelser - og diabetes, KOL og dårlige ryg

• at kvalitet i sundhedstilbud er fundamentet for en moderne og attraktiv kommune

• at videreudvikle kommunens sundhedspolitik med mere forebyggelse, fx via helbredsundersøgelser

• at udbygge indsatsen for sårbare børn og familier, så de får en bedre start på livet

• at fremme børn og unges fysiske og mentale sundhed og udvikling

• at ydelserne skal gøres mere kendte og være let tilgængelige for alle, som har brug for dem

• undervisning af skoleelever i mindfulness for at modvirke stress og manglende selvværd

• øget hjælp til den enkelte borger for at finde igennem ”sundhedsjunglen”

• flere digitale sundhedsløsninger på borgernes vilkår